Primarul Municipiului Focșani s-a întâlnit sâmbătă, 4 iunie 2022, cu elevi și profesori de la Liceul "Alexandru cel Bun" Cernăuți, aflați într-o vizită de două zile la Focșani.
În cadrul discuțiilor purtate, Primarul Misăilă a subliniat importanța relațiilor bilaterale între Focșani și Cernăuți, în contextul în care ambele sunt considerate "Orașe ale Unirii", dar și în contextul actualei crize din Ucraina.
"Pot spune că vizita dumneavoastră la Focșani este și una simbolică. Astăzi s-au aliniat planetele, căci la 4 iunie 1920, acum 102 ani, s-a semnat Tratatul de la Trianon, care recunoștea granițele României Mari, o Românie care includea și Cernăuțiul", a spus Primarul Misăilă, care a făcut o scurtă prezentare a Municipiului Focșani, dar a vorbit și despre Mausoleele ridicate în Vrancea, în cinstea eroilor căzuți în Primul Război Mondial.
La rândul său, directorul liceului, profesorul Ion Ignat a lansat invitația ca cele două orașe să se înfrățească pentru o consolidare a relațiilor și realităților românești.
De altfel, despre consolidarea acestor relații, în rândul elevilor, a vorbit și profesorul Ioana Constantinescu, directorul Liceului de Arte "Gh. Tattarescu", care a anunțat că la finele acestei luni va avea loc Școala de Vară internațională "Identitate, spiritualitate și cultură românească" în cadrul unui parteneriat între Liceul de Arte "Gh. Tattarescu" Focșani, Liceul "Emil Botta" Adjud, Liceul "Alexandru cel Bun" Cernăuți, Liceul "Lucian Blaga" Tiraspol și Universitatea "Lucian Blaga" Sibiu.
Elevii și profesorii de la Liceul "Alexandrul cel Bun" Cernăuți au venit la Focșani, la invitația Primăriei Municipiului și a Colegiului Național "Unirea", acolo unde predă istoria profesorul Adrian Atarcicov, cel care menține vie flacăra colaborării între provinciile românești din Republica Moldova (Chișinău și Tiraspol) și Ucraina (Cernăuți).
Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Focșani