Externalizarea serviciului de iluminat public - condiție esențială în proiectul de modernizare și extindere a sistemului de iluminat public din Municipiul Focșani
Așa cum am afirmat mereu, una dintre principalele noastre preocupări a fost și este în continuare accesarea fondurilor europene, dovadă stând cele peste 40 de proiecte în valoare de aproape 100 de milioane de euro pentru care am obținut finanțare sau suntem în diverse stadii de evaluare și de pregătire. Cu toate acestea, există persoane și grupuri care, din interese personale și de partid, încearcă să denigreze cu orice preț municipalitatea. Ultima acțiune de acest gen o reprezintă articolul din ziarul de casă al liberalilor, în care sunt aduse acuzații mincinoase vizavi de externalizarea sistemului de iluminat public din Focșani.
În primul rând ar fi de notat că este criticat tocmai cel mai frumos iluminat public festiv pe care l-a avut orașul nostru în ultimii ani. Probabil că deranjează faptul că focșănenii au apreciat și s-au bucurat din plin de feeria de lumini și decorațiuni stradale de Sărbători, cele mai multe comentarii fiind legate doar de dorința cetățenilor ca aceste luminițe să fie montate în tot orașul, nu doar pe arterele principale. De altfel, aceasta este și dorința noastră și în condițiile în care bugetul ne-o va permite, în următorii ani vom extinde rețeaua de iluminat public festiv. Cât despre costurile iluminatului festiv de anul trecut, menționăm că acestea au cuprins și ACHIZIȚIA instalațiilor de Sărbatori. Practic, în anii ce vor urma nu vor mai fi plătite decât serviciile de montare și demontare, ceea ce va duce la costuri cu mult reduse față de cele de anul trecut. Și pentru că tot vorbim de costuri, ar trebui să ținem cont că iluminatul public stradal din oraș ne oferă acum nouă, tuturor focșănenilor, mai multă lumină și implicit mai multă siguranță față de anii din urmă. Iar acest lucru s-a întâmplat datorită faptului că multe dintre becuri și lămpi au fost între timp înlocuite de operatorul autorizat care întreține și supraveghează non-stop sistemul de iluminat din tot orașul. E adevărat că sincope mai sunt uneori și acum, dar cu toții am remarcat că, în cazul apariției unor avarii în sistem, operatorul a intervenit în regim de urgență, iar iluminatul public din zona afectată a fost remediat în cel mai scurt timp posibil.
În al doilea rând, să nu uităm că avem în momentul de față un proiect finanțat din fonduri europene, prin care Focșaniul va beneficia de un sistem modern, eficient și ecologic de iluminat public. Valoarea totală se ridică la suma de 19.740.430,08 lei, din care contribuţia Primăriei este de 394.808,60 lei.
Proiectul are ȋn vedere reabilitarea, modernizarea și extinderea sistemului de iluminat public în următoarele zone: Bulevardul Unirii, Bulevardul Independenței, Bulevardul București, Strada Cuza Vodă, Strada Bucegi, Strada Brăilei (între intersecția cu 1 Decembrie 1918 și cartiere ANL Democrației), Strada 1 Decembrie 1918, Strada Anghel Saligny, Strada Vâlcele (de la intersecția cu Str. Prof. Ghe. Longinescu până la Str. Anghel Saligny), Strada Prof. Gheorghe Longinescu, Strada Bârsei, Strada Bicaz, Strada Odobești, Strada Mărășești, Calea Moldovei și Calea Munteniei.
Pentru celelalte străzi din oraș, care nu sunt incluse în acest proiect, am demarat deja procedurile pentru elaborarea unui document strategic integrat care să cuprindă întreg sistemul de iluminat public din Municipiul Focșani. Acest studiu va avea în vedere creșterea eficienței energetice și a distribuției iluminatului public, în scopul creșterii confortului și siguranței publice, siguranței traficului, din punct de vedere urbanistic, a economiei de energie și a diminuării poluării luminoase. Contractul pentru întocmirea documentului a fost semnat luna trecută, firma câștigătoare având un termen de realizare de 6 luni de zile.
Revenind însă la proiectul finanțat din fonduri europene, ar fi de precizat faptul că o condiție ESENȚIALĂ pe care Primăria Focșani trebuia să o îndeplinească pentru ca dosarul să fie acceptat era existența unul operator AUTORIZAT care să gestioneze iluminatul stradal din oraș! Aceasta a fost de altfel și motivația externalizării serviciului de iluminat public întrucât municipalitatea nu avea avizele necesare și nici nu le putea obține, din considerente ce țineau strict de legislația în vigoare.
Chiar luna trecută am fost informați în mod oficial că a fost demarată etapa precontractuală, Agenția pentru Dezvoltare Regională Sud-Est comunicându-ne că pentru continuarea procesului de evaluare, selecție și contractare, trebuie să transmitem o serie de documente și anexe obligatorii la contract.
Între timp, aceste documente, care nu puteau fi transmise anterior etapei respective, au ajuns la ADR S-E, ceea ce înseamna că în cel mai scurt timp urmează să semnăm contractul de finanțare.
Primar
Cristi Valentin Misăilă
Servicii electronice
Obtine un certificat de urbanism on-line
Vizualizare stadiu documente intrate în registratura Primăriei
Posibilitatea de a plati alte servicii online
valabilă din 10 iulie 2017