Conferințea „DESTINE AERONAUTICE ÎN POARTA FOCŞANILOR”, Ediţia a II-a
2018-06-08 00:00

Conferințea „DESTINE AERONAUTICE ÎN POARTA FOCŞANILOR”, Ediţia a II-a

 

"Mă simt onorat să mă aflu astăzi aici, în faţa dumneavoastră, pentru a prezenta, în contextul tematicii generoase fixate prin programul acestei manifestări ştiinţifice, câteva din evenimentele importante care au marcat destinul oraşului nostru, în apropierea dar şi în anul realizării visului milenar al românilor de unitate naţionala, 1918, respectiv, poziţionarea Focşaniului la 100 de ani de la înfăptuirea României Mari.

 

În anul 1917, pentru oraşul de pe Milcov, începea una dintre cele mai grele perioade din istoria sa de peste trei secole şi jumătate. În aceste condiţii dificile este important să amintim rezistenţa manifestată de locuitorii din zonă împotriva ocupantului german. Oraşului Focşani i-a fost dat să traiască un moment dureros, în ziua de 26 noiembrie 1917, când în casa "Gheorghe Apostoleanu" a fost încheiat armistiţiul dintre Armata Română, reprezentată de generalul Alexandru I. Lupescu (focşănean de-al nostru, fiul lui Ion Lupescu, ctitorul primului teatru din Focşani) şi Puterile Centrale reprezentate de generalul von Morgen.

 

În ceea ce priveşte instituţia în care ne aflăm, trebuie spus că, la finele anului 1916, activitatea Teatrului Comunal "Maior Gheorghe Pastia" a fost intreruptă, această instituţie fiind transformată în spital militar. După preluarea de către trupele germane, aici au fost organizate reprezentaţii pentru trupele de ocupaţie, cu greu fiind acceptate reparaţiile necesare şi cu mari sacrificii fiind salvate decorurile teatrului.

 

Încă de la preluarea onorantei funcţii de primar, am fost preocupat de asigurarea condiţiilor prielnice pentru sprijinirea tuturor activităţilor economice, culturale şi sportive. Totodată însă am avut în vedere şi conservarea şi reabilitarea mărturiilor trecutului nostru glorios. Şi aici ţin să vă mărturisesc faptul că mă bucur să pot să vă spun despre un monument uitat în ultimii ani, care a ajuns în sfârşit acolo unde îi este locul. Este vorba despre Monumentul Eroilor Regimentul 11 Artilerie, pe care am reuşit să-l mutăm din incinta fostului Combinat de Prelucrare a Lemnului, în curtea Mausoleului Eroilor din Cartierul Sud, dând astfel posibilitatea tuturor focşănenilor să-l vadă şi să-l admire aşa cum se cuvine.

 

Doamnelor şi domnilor,

 

Daţi-mi voie să mă plec în faţa memoriei generalului aviator Andrei Popovici, neobosit promoter al aviaţiei româneşti şi erou al luptelor din Primul Război Mondial, în calitate de comandant al Grupului 2 Aeronautic de la Tecuci. Îl omagiem astăzi şi sunt bucuros că acest lucru se face prin Hotărârea Consiliului Local al Municipiului Focşani nr. 242 din 30 mai 2018.

 

Vă asigur că şi pe viitor vom face toate eforturile pentru ca, în respect faţă de marii noştri înaintaşi, să promovăm o politică de dezvoltare şi consolidare a libertăţilor cetăţeneşti, de respectare a legii, pentru a avea nu doar un oraş puternic, dar şi unul cu o comunitate unită şi mândră de renumele său.

 

Vă mulţumesc!"

 

Galerie Foto

Înapoi


Servicii Online

Eliberare Certificate de Urbanism Eliberare Certificate de Urbanism

Obtine un certificat de urbanism on-line

Registratura primărie Registratura primărie

Vizualizare stadiu documente intrate în registratura Primăriei

Plăţi online Plăţi online

Posibilitatea de a plati alte servicii online

Plată SMS acces transport greu Plată SMS acces transport greu

valabilă din 10 iulie 2017

Tel. cetățeanului

0237-233.333


sau întrebați aici

Calendar

Etica și integritateFii un exempluInfoConsRespectConect