Miercuri, 6 iulie 2022, la Primăria Municipiului Focșani a avut loc semnarea acordului de înfrățire cu Orașul Ștefan Vodă din Republica Moldova.
Într-o atmosferă festivă ocazionată de aniversarea a 160 de ani de la Unirea administrativă a Focșanilor Moldoveni cu Focșanii Munteni, Primarul Cristi Valentin Misăilă și Primarul Vladislav Mihail Cociu au parafat acordul de înfrățire între cele două orașe.
Zeci de oficialități și reprezentanți ai administrației locale au fost prezenți la acest moment istoric - cei doi vicepreședinti ai Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan și Ionel Cel-Mare, doamna deputat Elena Stoica, doamna subsecretar de stat Cristina Nedelcu, doamna subprefect Claudia Serafimciuc, părintele protopop Oscar Frunză, Constantin Mîndrilă, managerul Spitalului Județean de Urgență "Sf. Pantelimon" Focșani, Inspectorul șef IPJ Vrancea Remus Nica, Inspectorul șef ISU Vrancea Flaviu Chiscop, Inspectorul șef IJJ Vrancea Dorel Iordache, primari, consilieri locali și județeni. În on line, pe zoom, a fost prezent și profesorul Octavian Țâcu, fost deputat în Parlamentul Moldovei și fost Ministru al Tineretului și Sportului în Guvernul Moldovei.
Scriitorul Adrian Matei a dat citire unei poezii cu puternice valențe de unire cu frații de peste Prut, care a creat întregii audiențe o emoție de nedescris.
Redăm în continuare mesajul Primarului Cristi Valentin Misăilă transmis cu această ocazie:
"Vă rog să-mi permiteți să urez un călduros "Bun Venit!" oaspeților și "fraților" noștri din Republica Moldova, domnul Primar Vladislav Mihail Cociu, doamna viceprimar Olga Luchian și domnul viceprimar Veaceslav Iurco.
Aniversarea a 160 de ani de la Unirea administrativă a Focșanilor Munteni cu Focșanii Moldoveni este un moment special pentru noi, focșănenii. La doar 3 ani după Unirea Principatelor Române, Focșaniul devenea o singură localitate.
Iată de ce, pe lângă manifestările cultural-artistice dedicate acestui eveniment, am ales data de 6 iulie pentru o acțiune cu adevărat istorică - înfrățirea cu Orașul Ștefan Vodă din Republica Moldova.
Așa cum în 1862 decretul semnat de Domnitorul Alexandru Ioan Cuza unea, odată pentru totdeauna, cele două localități cu numele de Focșani, astăzi, noi, semnăm înfrățirea localităților noastre, Focșani și Ștefan Vodă.
Însă, pentru ca momentul de astăzi să fie posibil, am început demersurile noastre tot într-o zi de seamă, 24 ianuarie 2021, când am avut primele discuții la Focșani, oraș al Unirii, cu deputatul Octavian Țâcu, un român adevărat de peste Prut!
Ulterior, în data de 12 aprilie 2021, am avut o întrevedere on-line cu Vladislav Mihail Cociu și Olga Luchian, Primarul și viceprimarul orașului Ștefan Vodă din Republica Moldova.
În cadrul discuțiilor avute atunci, au fost atinse teme diverse, de la cultură la educație, iar concluzia trasă de ambele părți a fost că există puncte comune, care apropie cele două orașe.
Pornind de aici, am demarat procedurile legale pentru înfrățire și am solicitat avizele necesare de la ministerele responsabile și ulterior acordul Consiliului Local Focșani, în vederea Înfrățirii!
Între timp, am primit o altă veste minunată care sigur va influența cooperarea noastră! Republica Moldova a primit statutul de țară candidată la aderarea U.E.
Ștefan Vodă este un oraș cu o viață culturală diversă, aici activând Școala de Arte „Maria Bieșu", Casa de cultură, Biblioteca Publică Orășenească, un muzeu, un liceu teoretic, o școală de gimnaziu, o școală primară și două grădinițe pentru copii.
Înfrățirea parafată astăzi ne oferă de acum un cadru privilegiat pentru viitoarele schimburi și cooperări internaționale, dar și ocazia de a combina legăturile de prietenie cu diverse categorii de schimburi, în domenii extrem de variate.
În acest sens considerăm că se pot lansa proiecte transnaționale care să contribuie la îmbunătățirea vieții cetățenilor din cele două localități.
Vom urma, cu precădere, câteva direcții de cooperare, pe care le-am inserat și în cadrul Acordului de Înfrățire - dezvoltarea comunităţii pe baza tehnologiei informaţiei&comunicării, sectorul educational, sectorul cultural şi sportive, sectorul sănătate, sectorul social, sectorul turism, sectorul protecția mediului înconjurător, cooperare economică.
Și lista rămâne deschisă!
Odată cu semnarea Acordului luăm în calcul toate categoriile posibile de colaborare, pentru că avem ce învăța unii de la ceilalți și împreună, în baza acestei cooperări, vom dezvolta proiecte benefice ambelor comunități.
Să fie într-un ceas bun!"
Servicii electronice
Obtine un certificat de urbanism on-line
Vizualizare stadiu documente intrate în registratura Primăriei
Posibilitatea de a plati alte servicii online
valabilă din 10 iulie 2017