A fost aprobat noului Plan Urbanistic General al Municipiului Focșani
2024-08-30 14:33:40

A fost aprobat noului Plan Urbanistic General al Municipiului Focșani

Joi, 29 august 2024, Consiliul Local al Municipiului Focșani a aprobat noul Plan Urbanistic General (PUG), un document esențial pentru planificarea și gestionarea dezvoltării urbane a orașului în următorii ani.
PUG-ul reprezintă un cadru legal și strategic care reglementează utilizarea terenurilor, dezvoltarea infrastructurii și protecția mediului, asigurând astfel o creștere sustenabilă și coerentă a orașului.
Planul Urbanistic General este un document urbanistic de bază, care stabilește direcțiile majore de dezvoltare a unui oraș pe o perioadă de minimum 10 ani.
Acesta include reglementări referitoare la modul de utilizare a terenurilor, zonele destinate locuințelor, infrastructura rutieră, zonele verzi, spațiile comerciale și alte aspecte esențiale pentru organizarea spațială a orașului.
De asemenea, PUG-ul ia în considerare și aspecte legate de protecția patrimoniului cultural și natural, asigurând un echilibru între dezvoltare și conservare.
Noul PUG al Municipiului Focșani vine într-un context în care orașul se confruntă cu o serie de provocări legate de dezvoltarea urbană.
Creșterea populației, nevoia de modernizare a infrastructurii, protecția zonelor verzi și necesitatea de a atrage investiții sunt doar câteva dintre aspectele care au stat la baza actualizării planului urbanistic.
Până la etapa finală de aprobare în Consiliul Local a PUG-ului, au fost organizate consultări publice pentru a asigura o transparență cât mai mare în procesul de adoptare și implementare a planului, dar, totodată, documentația a fost supusă mai multor avizări din partea instituțiilor abilitate.
Prin noul PUG au fost atrase în intravilanul Municipiului Focsani 1.000 ha teren, dintre care 150 ha au categorie de folosință spații verzi, arătând voința autorităților locale de a se armoniza cu reglementările europene care cer ca pentru fiecare locuitor să existe un minim de 26 mp de spații verzi.
După aprobatea noului PUG municipiul nostru are o suprafata de 32,5 mp de spatii verzi pentru fiecare locuitor.
Suntem convinși că aprobarea noului PUG este primită cu interes de comunitatea locală. Cetățenii care în trecut au contruit locuințe personale în extravilan, sub formă de exploatații agricole, vor avea posibilitatea să schimbe destinația cladirii din anexe agricole în locuințe.
Totodata prin PUG s-au propus mai multe zone de utilităti publice (zone pentru magazine, instituții de învățământ, biserici), gândite în așa fel încât să ne putem dezvolta ca oraș după conceptul „Orasul de 15 minute", ceea ce înseamnă un oraș în care cetățeanul să aibă nevoie de o deplasare de maxim 15 minute până la locațiile unde poate să rezolve problemele.

 

Biroul de Presă al Primăriei Municipiului Focșani

 

Înapoi


Servicii Online

Eliberare Certificate de Urbanism Eliberare Certificate de Urbanism

Obtine un certificat de urbanism on-line

Registratura primărie Registratura primărie

Vizualizare stadiu documente intrate în registratura Primăriei

Plăţi online Plăţi online

Posibilitatea de a plati alte servicii online

Plată SMS acces transport greu Plată SMS acces transport greu

valabilă din 10 iulie 2017

Tel. cetățeanului

0237-233.333


sau întrebați aici

Calendar

Etica și integritateInfoConsRespectConect