Simpozion: Întâlnire cu ISTORIA: 160 de ani de la Unirea Principatelor Române
2019-01-24 20:38:21

Bună ziua și mulțumesc domnului Director Horia Dumitrescu pentru că, încă o dată, aduce, aici, la Focșani, Istoria aproape de focșăneni!
Și odata cu ea și pe unii dintre cei mai reputați istorici, profesori doctori, cărora am deosebita plăcere și onoare să le urez un călduros - Bun venit la Focșani!
Totodată, vreau să salut și prezența conducerii Inspectoratului Școlar Vrancea, care este astăzi alături de noi împreună cu peste 80 de profesori de istorie din Focșani și din Vrancea. De asemenea, salut și reprezentanții mass-media locală și centrală, care sunt azi alături de noi. Prezența dumneavoastră confirmă faptul că evenimentul de astăzi este unul mai mult decât binevenit în contextul aniversării Zilei Unirii Principatelor Române.

 

Doamnelor si domnilor profesori,
Sărbătorim azi 160 de ani de la Unirea Mică, care însă, a fost atât de mare pentru români... pentru că, fară ea, nu ar fi fost posibilă întregirea ţării prin Marea Unire de la 1918. Atunci, la 1859, a fost un act de voinţă a românilor din Moldova şi din Ţara Românească, care au ales un singur Domn - Alexandru Ioan Cuza, pentru o singură Țară -România!
Astăzi, când sărbătorim împlinirea a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române, înțelegem sau mai bine zis ar trebui să înțelegem cu toții cât de mult au contat în acele vremuri tulburi consecvența și unitatea, dar mai ales sacrificiile făcute de înaintașii noștri, de cele mai multe ori plătite cu sânge de român. Istoria ne-a croit un destin aspru, dar tot Istoria ne-a dăruit și momente de înaltă trăire spirituală și patriotică, arătându-ne care este destinul nostru ca națiune. Tocmai de aceea avem obligația față de cei ce au făurit România, așa cum este ea astăzi, dar și mai mult decât atât față de generațiile care vor veni, să luptăm în continuare pentru a păstra ceea ce am primit. Avem această datorie sfântă pentru a păstra neîntinat idealul la care au visat secole de-a rândul generații întregi de români.
Iată de ce, de Ziua Micii Uniri, cel mai important mesaj pe care al trebui să-l transmitem este unul de unitate și solidaritate pentru că lucrurile care ne unesc sunt cu mult mai importante decât cele care ne despart. Indiferent dacă vorbim de românii de la Focșani, Iași, București, Alba Iulia, Cluj-Napoca sau Sibiu, ține doar de noi înșine să trecem peste diferențele de opinii, peste orgoliile și interesele personale sau de partid. Pentru că înainte de a fi orice altceva, suntem români. Și trebuie să ne aplecăm cu toată responsabilitatea către valorile și principiile, creștine și laice deopotrivă, care ne-au definit de-a lungul timpului ca națiune cu o identitate proprie, pentru a putea construi o națiune mai puternică și mai unită! O națiune puternică înseamnă mai multă putere pentru fiecare dintre noi și o șansă în plus pentru copiii noștri.
Națiune... Putere... Șansă... Șansa de a scrie istorie... Iar Istoria, dragii mei, a dat acestor locuri şi strămoşilor noștri ocazia, cinstea și onoarea de a fi nu doar martori, ci chiar făuritorii unuia dintre cele mai importante momente ale poporului român.
Să nu uităm nicicând că aici, unde ne-am strâns astăzi cu toţii, s-a făcut Unirea! De aici, de la Focșani, România s-a ridicat semeață, a privit cu încredere către viitor și a pășit, printr-un Război de Independență și două conflagrații mondiale, către statul modern, suveran şi independent, în care avem privilegiul să trăim astăzi noi și copiii noștri. De aceea Focşaniul este și va fi întotdeauna kilometrul 0 al statului național român. Iar noi, cei ce ne-am născut pe aceste minunate plaiuri mioritice, suntem mândri să fim urmașii acelor eroi de poveste care acum 160 de ani au rupt barierele dintre două ţări surori despărţite de un nedrept și crud hotar!
Mai mult însă decât dorința fraților de a fi lângă frați... Unirea Principatelor Române a fost o declarație către Marile Puteri ale Europei prin care românii arătau ca atunci când îşi doresc ceva cu adevărat, nimeni şi nimic nu le poate sta în cale.
Iar în 1859 românii au vrut să trăiască alături de români, într-o ţară care să se numească România! 24 Ianuarie 1859 a fost însă și momentul în care românii din toate provinciile istorice au conștientizat câtă putere au împreună și mai ales cât de mult înseamnă să știi și să poți să canalizezi sentimentele, idealurile și aspirațiile unui întreg popor într-o singură direcţie.
Unirea de la Focşani ar trebui să fie pentru toţi românii de astăzi o lecţie despre unitate și despre mărețele beneficii pe care le poate aduce... atunci când este folosită în scop nobil. Poate că această lecţie ar trebui predată şi unora dintre conaţionalii noştri care parcă au uitat sau, şi mai rău, fac tot posibilul să ne dezbine și să păteze oricând și oricum imaginea noastră ca stat și popor. Lor și tuturor celor ca ei... avem obligația să le aducem aminte că interesul naţional trebuie să fie întotdeauna mai presus de interesul propriu sau de cel de partid. Iar când vom înțelege cu toții acest lucru și vom da „mână cu mână/cei cu inima română" numai atunci vom obţine rezultate deosebite şi România va fi cu adevărat respectată în lumea întreagă!
Dar despre momentul 24 ianuarie 1859 sunt multe de spus și sunt sigur că întreaga audiență abia așteaptă să îi asculte pe distinșii noștri invitați. Inainte însă de a da cuvântul domnului Director Horia Dumitrescu, vă rog să-mi permiteți, ca în aplauzele dumneavoastră, să îi înmânez diploma și placheta de Cetățean de Onoare al Municipiului Focșani.
Felicitari, domnule Director, pentru tot ceea ce ați facut pentru Istoria locală și cea națională și mult succes în continuare! Imi face plăcere ca pe lângă acestea să vă ofer un stilou aniversar si un album filatelic, ambele în ediție limitată. De asemenea, aceleași cadouri - amintire de la Focșani cu ocazia celor 160 de ani de la Unirea Principatelor Române - am onoarea să le ofer și înalților noștri oaspeți. Vă mulțumesc pentru că sunteți alături de noi la această sărbătoare a tuturor românilor!
Și pentru că aici, chiar în locul în care suntem, se afla borna de hotar ce despărțea frații de frați, în loc de final, permiteți-mi să dau citire cuvintelor rostite de Mihail Kogălniceanu : „Eu cunosc o horă şi mai frumoasă, hora în care să se ţină de mână toţi pământenii, şi ortodocși, şi catolici, şi fără a se uita la deosebirea religiilor, pe care le poate judeca numai Dumnezeu, toţi legaţi prin aceleaşi drepturi şi îndatoriri, prin acelaşi interes, prin aceeaşi dragoste faţă de ţară, să joace hora României unite şi autonome."
La Mulți Ani, România!
La Mulți Ani, români!
La Mulți Ani, dragii mei focșăneni!

Galerie Foto

Înapoi


Servicii Online

Eliberare Certificate de Urbanism Eliberare Certificate de Urbanism

Obtine un certificat de urbanism on-line

Registratura primărie Registratura primărie

Vizualizare stadiu documente intrate în registratura Primăriei

Plăţi online Plăţi online

Posibilitatea de a plati alte servicii online

Plată SMS acces transport greu Plată SMS acces transport greu

valabilă din 10 iulie 2017

Tel. cetățeanului

0237-233.333


sau întrebați aici

Calendar

Etica și integritateFii un exempluInfoConsRespectConect