„Toate propunerile pe care le aveţi le vom discuta , vom analiza toate variantele şi vom găsi împreună soluţiile optime la problemele pe care le întâmpinaţi la nivelul administraţiilor locale. Avem deschidere, fiindcă ne dorim să facem lucrurile să meargă bine" - este mesajul transmis de Ministrul Finanţelor, domnul Eugen Orlando Teodorovici, primarilor de municipii care au participat astăzi, 05.02.2018, la primul Comitet Director din acest an al Asociaţiei Municipiilor din România.
„ Este normal ca primarii de municipii din întreaga ţară să dezbată, să analizeze şi să propună îmbunătăţirea cadrului legislativ, cum ar fi de exemplu legea achiziţiilor publice, pentru că, în întreaga ţară sunt foarte multe proiecte blocate şi chiar am discutat şi este mare nevoie de o legislaţie racordată la cea europeană, unde nu se permite ca SRL-uri de apartament să conteste fără bază legală şi proiecte de anvergură să fie blocate." a declarat, la începutul şedinţei Primarul General, doamna Gabriela Firea.
„Va trebui să simplificăm, într-adevăr, să nu aducem ceva în plus faţă de ce aduce legislaţia europeană, să ne inspirăm din alte state, ca să nu mai apară aceste blocaje de care vorbiţi." a replicat Ministrul Finanţelor, domnul Eugen Orlando Teodorovici.
Primarul General a adus şi câteva exemple din practica „ Cred că ar trebui gândit un sistem mai eficient în ceea ce priveşte analizarea plafonului de îndatorare şi o să vă explic: gradul de îndatorare ne permite să contractam finantari pentru investitii , dar avem un plafon de 21 de milioane de Euro care este insuficient, raportat la bugetul PMB, practic aceasta suma nu poate asigura cofinanţarea sau finanţarea niciunui proiect major al municipalitatii. Am ajuns la această situaţie si din cauza legii achiziţiilor publice. Am vrut să mergem pe procedură simplificată, ca să nu rămânem blocaţi cu aceste licitaţii, fiindcă stăteam aşa de un an de zile.
Am demarat discuţiile cu BEI-BERD şi ei au spus, la un moment dat, că nu este în regulă, fiindcă noi avem plafon, iar investiţia este de 150 de milioane de Euro, aşa că am revenit la procedura internă, care, în prezent, ne scufundă. Sunt, in PMB, proceduri de licitaţii începute acum 7 ani, de foştii primari, pentru care avem decizie în instanţă ca să o luăm de la zero. Am eu licitaţii de un an de zile pe care nu le putem derula. (...) Poate pregătim bazele şi de anul viitor, acceptăm măcar, ca pentru unele proiecte, să se accepte rediscutarea plafoanelor corelate cu gradul de îndatorare şi cu potenţialul fiecărei UAT ".
La rândul său, Preşedintele Executiv al AMR, domnul Ilie Bolojan a adus în discuţie un anumit aspect în privinţa taxelor locale: „ În actuala lege este prevăzută posibilitatea ca în Consiliul Local să se majoreze cu 50% impozitele locale, în situaţia în care, de exemplu, pe o arteră principală, pe un teren nu este construit nimic. Noi, în Oradea am aplicat deja o majorare de 50% pentru că, dacă noi am dus acolo în zonă toate utilităţile, trebuie ca proprietarul să valorifice terenul şi zona. Eu propun ca, de anul viitor, Ministerul Finanţelor să ne permită flexibilitate, o supraimpozitare cu 100%, nu că să luăm mai mulţi bani la buget, ci pentru că aşa să generăm anumite comportamente. Inclusiv anumite reglementări legate de supraimpozitarea anumitor activităţi în zonele centrale trebuie discutate. De exemplu, în cazul caselor de jocuri de noroc, dacă pe lângă licenţierea de la finanţe, ni se prevede posibilitatea de a-i taxa la nivel local, atunci fiecare localitate poate să ducă o anumită politică, adică să îţi faci o zonă specială de distracţie, o insulă de distracţie."
Concluziile şedinţei ce a durat peste două ore au fost sintetizate de Preşedintele AMR, domnul Robert Sorin Negoiţă: „ Am avut o discuţie principială cu domnul ministru, mai ales că avem în dezbatere şi codul finanţelor publice locale. (...) Am stabilit să lucrăm, să redactăm toate propunerile legislative pe care noi le avem pentru a ne ajuta în activitatea noastră şi zilele următoare chiar eu le voi duce la minister pentru a fi analizate şi pentru a se lua deciziile ce se impun.
(...) Da, evident, am discutat şi de faptul că ne-au scăzut bugetele, dar am primit asigurări că nu vom avea mai puţini bani decât în 2017, aşa că ne putem proiecta bugetele pe aceste previziuni".
În şedinţa de Comitet Director s-au stabilit şi activităţile AMR pentru anul 2018, vizitele de lucru ce vor avea loc şi s-au făcut propuneri pentru Adunarea Generală a AMR din 2018.
Servicii electronice
Obtine un certificat de urbanism on-line
Vizualizare stadiu documente intrate în registratura Primăriei
Posibilitatea de a plati alte servicii online
valabilă din 10 iulie 2017