Astăzi, 23 iulie 2018, a avut loc la București, la Casa Municipiilor, ședința Comitetul Director al Asociației Municipiilor din România - AMR.
Subiectele discutate au fost:
• Rectificarea bugetului de stat 2018 - Compensarea diminuării veniturilor municipiilor, ca urmare a aplicării Legii bugetului de stat pe anul 2018, conform art. 6 alin. (15) din Legea nr. 2/2018
• Programe operaționale (POR, POIM, POCU). Proiecte finanțate din fonduri UE - Simplificarea procesului de accesare a fondurilor europene (depunere, contractare și implementare proiecte)
• Codul administrativ - Sinteza modificărilor survenite în procesul legislativ parlamentar, cu impact în activitatea administrației publice locale
La eveniment au participat: dna Mihaela Toader - secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene (MFE), dl Angel Gheorghiu - subsecretar de stat în Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), dna Camelia Coporan - secretar general adjunct MDRAP, dna Luminița Zezeanu - director general AM POR, Marin Cojoc - director general adjunct Ministerul Finanțelor Publice (MFP).
Întâlnirea de lucru a fost un foarte bun prilej pentru primarii municipiilor de a aduce în atenție reprezentanților ministerelor spețele pe care le au în domeniul programelor finanțate din fonduri europene, dar și de a supune atenției punctele de vedere ale AMR în ceea ce privește rectificarea bugetară promisă de MFP.
În deschiderea întâlnirii dl Robert Sorin Negoiță, Președintele AMR, a vorbit despre FEDER - Fondul European de Dezvoltare Regională: "Ce putem să decontăm până la finalul acestui an? Cred că depinde de fiecare dintre noi să facem tot ce se poate ca până la 31 decembrie să avem sumele decontate. De asemenea, un subiect important este acela că nu avem legislație care să ne permită să luăm împrumuturi din Trezorerie, așa cum a fost în anii trecuți și ne-ați direcționat către bănci. Întârziem foarte mult proiectele. Trebuie să conștientizăm că este importantă primăvara anului 2020, dar și termenul de 31 decembrie 2018, pentru că se pierd niște bani pe care nu îî mai luăm niciodată. "
Camelia Coporan a vorbit depre noutățile care vor apărea în perioada următoare și care vor fi pașii de urmat: "Primul pas este eliminarea solicitării la faza de depunere, a avizelor și a certificatelor pe care primăriile și le obțin în mod legal. În perioada de depunere a proiectului, ghidul solicitantului nu se modifică în detrimentul beneficiarilor".
Ilie Bolojan, Președinte Executiv AMR, consideră ca "una din prevederile restrictive pe partea de spații verzi, este acea limitare de 10 % a aleilor blocurilor, locurilor de joacă, invocându-se faptul că legislația care gestionează spațiile verzi prevede o astfel de chestiune. S-au depus proiecte care depășesc 10%."
Referitor la rectificarea bugetară, Președintele AMR a cerut reprezentantului MFP detalii despre stadiul reevaluării sistemului de echilibrare și efectuarea rectificării bugetare în conformitate cu Legea bugetului de stat.
Dl Marin Cojoc a asigurat conducerea AMR că Ministerul Finanțelor Publice își va respecta promisiunea făcută autorităților publice locale: "în această perioadă analizăm, pe baza datelor de execuție bugetară din 2017, așa cum prevede Legea Bugetușlui de stat, art. 6 Alin 15; avem datele pe anul 2017, avem excedentul diminuat cu ceea ce provine din fondurile europene și cele de intervenție și în funcție de acestea facem calcule și vom asigura autorităților publice locale sume din impozitul pe venitul și din taxa pe valoare adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale la nivelul anului 2017".
Un punct foarte discutat a fost cel referitor la prevederile Noului Cod fiscal, la stabilirea modului în care se stabilește impozitul pe proprietate și cota din IVG care revine fiecărei administrații publice locale.
Ilie Bolojan propune ca "AMR să susțină actualul sistem de colectare al IVG, după locul de muncă, pentru că acolo unde are domiciliul își plătește impozitele pe proprietate, dar primăria unde lucrează trebuie să îi rezolve celelalte probleme". În ceea ce privește impozitarea proprietăților, președintele executiv al AMR propune ca primăriile să facă o evaluare, să aibă o politică locală de impozitare și să stabilească valori standard în funcție de destinație, amplasare, criterii urbanistice și sociale.
Nicolae Barbu, Primarul Municipiului Giurgiu, crede că în ceea ce privește distribuirea sumelor din IVG după actualul sistem, defavorizează municipiile mici: "să gândim din punctul de vedere al tuturor municipiilor, al municipiilor mici sau care sunt sateliții orașelor mari, poli de dezvoltare sau de creștere economică, care sunt atractive pentru forța de muncă. "
Mircea Hava, Primarul Municipiului Alba Iulia, consideră că "impozitele trebuie calculate în funcție de valoarea proprietății, consiliul local mărește procentul aplicat. Este un lucru foarte simplu. Și mai cred că impozitul îl plătești acolo unde trăiești."
Gheorghe Falcă, Prim-vicepreședinte AMR, susține că "și Statul trebuie să plătească impozit. Astfel instituțiile centrale își vor inventaria proprietățile. Un lucru foarte important este delimitarea clară a cladirilor rezidențiale de cele nerezidențiale."
Referitor la acest subiect, Robert Sorin Negoiță a conchis: „trebuie să avem o abordare pragmatică, realistă pentru a stabili o formulă echilibrată pentru municipii, orașe și comune. Cetățeanul beneficiază de niște facilități acolo unde lucrează, iar impozitul care revine autorității locale acolo unde locuiește este foarte mic. Ne bazăm pe cota din impozitul pe venit. "
La finalul reuniunii, Comitetul Director al AMR a discutat despre organizarea celei de a doua Ediții "Gala AMR" în data de 12 noiembrie, la Ateneul Român
Servicii electronice
Obtine un certificat de urbanism on-line
Vizualizare stadiu documente intrate în registratura Primăriei
Posibilitatea de a plati alte servicii online
valabilă din 10 iulie 2017